четвртак, 3. децембар 2015.

Ugašena lokalna TV DEVIĆ iz Sm.Palanke

 TV Dević ugašena jer ne lažira stvarnost

 saopštavamo  da je televizija "Dević" iz Smederevske Palanke ukinuta prošle nedelje bez ikakvog obrazloženja, samo dan pošto je dobila obaveštenje direktora Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" da će joj biti isključen digitalni signal, iako ima urednu dozvolu za emitovanje lokalnog programa.

Ova mala, privatna televizija bila je specifična po tome što je svoj program otvorila za građane iz cele Srbije koji su u programu uživo iznosili svoja iskustva i slobodno mišljenje.

Radila je od 1992. godine, a njen vlasnik je jedan od osnivača ANEM, mreže stanica koje su se borile za slobodu govora i medija.

TV Dević je samo jedna od nekoliko lokalnih televizija koje su već ukinute, jer su odbile da lažiraju stvarnost.

Razlog za ukidanje pronađen je u nerazumno visokim taksama za korišćenje digitalnog signala kojima vlast, guši male lokalne stanice i koje iznose oko 5.000 evra mesečno.

Napominjući da su, prilikom privatizacije, lokalne medije "pokupovali narodnjački tajkuni", upozoravamo da će "lokalna medijska scena ostati u potpunom mraku i pod totalnom kontrolom vlasti".

Gašenje televizije "Dević" je pokazni primer šta se događa sa nezavisnim privatnim stanicama koje su otvorile program za različita mišljenja.

Izgleda da je osnovni cilj, da se pogase sve lokalne televizije, koje nisu pod kontrolom vlasti, a sve pod izgovorom da nisu plaćali takse, koje su protiv svih ekonomskih pokazatelja podigli na enormno visok nivo.

 zahtevamo od nadležnih institucija, Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i novinarskih udruženja, da preduzmu sve neophodne mere da se televiziji "Dević" vrati signal.

Naknade za korišćenje digitalnog signala potrebno je primeriti poslovanju nezavisnih, malih lokalnih i regionalnih televizija,  koji protestuje protiv ekonomskog gušenja nezavisnih medija

Нема коментара:

Постави коментар