среда, 9. април 2014.

08.04.2014 Међународни дан Рома Светски дан Рома, 8. април, обележава се у Србији са циљем да се унапреди њихов положај и да се подстакне решавање проблема те мањине.

Међународни дан Рома

Светски дан Рома, 8. април, обележава се у Србији са циљем да се унапреди њихов положај и да се подстакне решавање проблема те мањине.
Низом манифестација обележава се Међународни дан Рома који су, поред тога што је последњих година доста учињено на побољшању њиховог положаја, и даље најдискриминисанија друштвена група у Србији.Поводом Светског дана Рома биће одржана и манифестација ''Искорак у времену'' на којој ће, како је најављено, говорити први потпредседник владе Александар Вучић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт, председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић и председник Савета за унапређење положаја Рома Срђан Шајн.
Том приликом ће бити уручене награде ''Златан точак'' у десет категорија.
Претходно ће у Дому омладине бити отворена изложба фотографија најпознатијих Рома света и приказан документарни филм ''А ти, Боже преживи".
Савет за родну равноправност Владе Србије и Ромска женска мрежа организују конференцију ''Положај Ромкиња у Декади инклузије Рома (2005-2015)''.
Циљ конференције је да њени учесници, како из владиног сектора, тако из цивилног друштва, изложе, у току двочасовне дебате, достигнуте резултате по релевантним компонентама Декаде инклузије Рома имајући у виду родни аспект.

Нема коментара:

Постави коментар