четвртак, 15. мај 2014.

15.05.2014 Vanredna situacija u opštini Velika Plana

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

      Општински штаб за ванредне ситуације општине Велика Плана прогалсио је ванредну ситуацију за јужни део територије општине Велика Плана  због угрожавања становништва, животиња и земљишта услед изливања реке Раче и водотокова јасеничког  слива и каналске мреже. Ванредна ситуација проглашена је за подручје  Марковца, Ракинаца и део Велике Плане који припада јасеничком сливу,  од моста у Смедеревској Паланици , до хиподрома, који  због дотока воде из потока и канала може довести до још већих изливања и поплава. Најугроженије је становништво у приобаљу Раче, с леве и десне стране регионалног пута Марковац – Лапово, од друге рампе до последњих кућа у низу, где је од  јутрос евакуисана дведесетак домаћинстава, стока са фарме и покретна добра житеља. Угрожено становнишво смештено је у кућама комшија и рођака, није било потребе за формирањем колективног смештаја.  Вода је поплавила сеоско гробље у Марковцу, а под водом  је и десетине домаћинстрва и пољопривредно земљиште на више од стотину хектара  у небрањеном делу месних заједница Бресје и Стари одбор.
Изливање Раче у Марковцу изазвало је прекид саобраћаја према Лапову. Аутобуси и путничка возила не саобраћају регионалним путем Велика Плана – Смедеревскса Паланка, усмеравају се на обилазницу преко Крњева. У прекиду је комуникација житеља једног дела Ракинца са главним саобраћајницама. Интервенција је било спорадичних у седишту општине због дотицања атмосферских вода и обилних падавина које није у могућности да прихвати кишна канализација.

Oпштински штаб је увео 24 дежурство. Телефони 026/522-206 и 522-216 доступни су грађанима за све потребе у случају опасности од поплава.  

Нема коментара:

Постави коментар